Här följer rapporteringen om 2023 års sibiriska rallystjärnor Turbo, Apex, Shakedown och Flying finish från, så att säga, start till mål.
Föräldrar: S*Lubov Sibiri Aljoscha och S*Lince’s Lirica. Länk till stamtavla
Födelsedag: 2023 04 16
Ungarna, i födelseordning;
- SE*Black Beluga’s Turbo (Sigge), hane. svartsmoke (ns).
- SE*Black Beluga’s Apex (Orion), hane, svartsmoke (ns).
- SE*Black Beluga’s Shakedown (Smokie), hane, svartsmoke (ns).
- SE*Black Beluga’s Flying finish (Sirius), hane, svartsilvertabby med vitt (ns 09 22).
Kulltema: Rallytermer. (För kullen tillverkades under de dagar Rally Sweden gick av stapeln i Umeå).
Namnen
Turbo – ja det får den som föddes först såklart heta. Inte för att han är en speedad kille. Visst har han motor, men han har finfin balans mellan pigg nyfikenhet och lugn gosighet.
Apex – avser begreppet hur man optimalt skär en kurva. Hans egen färd till världen var dock allt annat än perfekt. Normalt kommer kattungar med huvudet först, i andra hand med rumpan. Men inte Apex inte. Han tog sig ut i världen med självaste bakbenen först. Men det gick ju fint det också.
Shakedown – är fullfartstest som görs i rally, i regel dagen innan tävlingsdagen. Man testar bilarna i skarpt läge, man ”skakar, så att säga, av sig dammet”. Shakedown – ett coolt begrepp och namn men ack så svårt att göra till ett bra smeknamn.
Och sist men inte minst, Flying finish. Nu snackar vi målgång. In på arenan, i flygande fläng avslutade denna fina, ljusa silverkillen hela föreställningen på självaste födelsedagen.
13 och 14 veckor
Nu var tuffa tider då det var nära till flytt. Men de är klara och redo för det fortsatta livet hos sina väntande familjer. Mamma skötte noga och övervakade alltid men tyckte emmellanåt att vissa var för kaxiga ibland. Så några förmanande samtal skedde. Och två glada busar blev av med sina långa morrhår och fick nöja sig med stubb. De har haft skoj vattenlek som -vips- följdes av bad. Det klarade de bra. De sista dagarna handlade om gos och givetvis besiktning, vaccinering och chippning. Alla killar klarade sedan flyttarna fint. Återkopplingen hsr handlat om sträckta svansar och frimodiga killar som tidigt kurrat och tytt sig till sina nya flockar. Känslan att veta att de fick det bäst är väldigt fin. Fortsatt lycka till fina killar!
Elva och tolv veckor
Vid fyllda elva veckor var tacksamheten till Sverak och de förändrade reglerna där ungar får flytta först vid tidigast 14 veckor, total. Separationsångesten mildras något av att det ännu finns några veckor till att njuta och att semestern närmar sig. Lirica tar längre stunder av egentid men diar, myser och sköter noga, noga. En glad kull, lite bus, snabba farter men inga galenpannor. Ingen har knäckt koden att klättra högt. Bra kurr på samtliga vilket är det härligaste.
Nio och tio veckor
Nioveckorsdagen firades ute. Kycklinghjärta som kalasmat och ute i sele. Sele är ännu ett otyg men spännande med utevistelse med gräs under tassar och vind i pälsen. Midsommar har också passerat men trist nog med en vovve som tagit över huset så småttingar med mamma fick temporärt flytta upp på övervåningen och till mindre yta. Well, well.
Sju och åtta veckor
Såja, nu har de tagit över hela huset och är all over the place. Den aktiva och busiga fasen är här. Än handlar det inte om höghöjdsträning men det lär komma. Torrfoder, färsktfoder och blötmat intas varje dag och fler kulinariska nyheter kommer presenteras såsmåningom. Därtill fick kvartetten begå sin första bilresa under lite gråt. Färden gick till veterinären för första vaccinationen. Där skötte de sig exemplariskt och rog sprutan utan ett pip. En trötta skara sov sedan som stenar hela vägen hem.
Fem och sex veckor
Det har gått från bus, brottning och smyganfall, i slowmotion till full fart. Småleksaker som små bollar är bytta till bollbanor, lektunnel och det är rena rama parkouren på soffryggarna. Toaträningen funkade fint och havregrynen är utbytta till vanlig sand. Mat är gott och det är glada busiga killar som kan spinna. Men ännu bara till mamma när hon bjuder på goda mjölken. De är flyttade till nedervåningen och fått mycket mer utrymme. Kul, kul!
Tre veckor och fyra veckor
Nu är det full ögonkontakt och de är uppe på benen och vinglar. Tryggast är fast mark under fötterna men poängen att umgås med andra än mamma börjar visa sig. Börjar kunna tvätta en tass och så själv. Enormt gulligt. Men än gulligare är svansarna. Rakt upp i vädret och bred och korta som små julgranar. Turbo var först med rymningsförsök ur bolådan, så nu har bolådan utökats till dubbel storlek. I fem steg ges de allt mer utrymme.
Två veckor
Tittut! Ögonen är helt öppna men världen ännu liten. Mörkt och i ett mysigt bo med mamma, så ska dagarna spenderas. De öppnar sig allt mer utåt och rör sig, men ännu med magen i marken. Tant Minou är förbi emellanåt och tar, på behörigt avstånd, en kik på ungarna. Och hon ryser av vad hon ser. Karaktärsdrag blrjar visa sig men vi får se om de består. Den coolaste, tryggaste i hantering är Pirre, därefter Finn. Apex och Shake down är ena gaphalsar och skriker som nymfparakiter nör de inte är hos mamma. Men det, små morsgrisar ska bli föremål för aktiv socialisering kan jag lova.
Första tiden
Super-mamman – som sköter och matar och njuter stort av att mamma dem. Litar på alla människor och lämnar inte de smås sida. Mat och vatten serveras på sängen. Enda gången hon lämnar är för toabesök. Och då ska toan vara placerad långt från de små skatterna. Det är viktigt. Så att inte något rovdjur ska lockas dit ungarna är. Alla de naturliga instinkter är fantastiskt att bevittna. Gluggarna öppnas en efter en och världen blir större. Det sker en enastående snabb utveckling.
Födelsen
En skolboksförlossning. Lirica trygg, lugn och urstark. Fyra små bar hon på. Varannan kom huvudstupa, varannan med bakben först. Men det fick fint det med. Friska, pigga och ingen behövde någon hjälp att hitta råmjölken.
Dejtandet
Uppstod tycke? Yes box. Många tuffa tag på mattan. Då blir man lätt rufsig i pälsen. Bra jobbat gullisar! Och tack Anette liksom husse och matte för lånet av guldklimpen.