Kull 2021:2

Lirica och Tabbes bebisar – en vacker kvartett sociala pälsklingar

Jodå, det blev ännu en efterlängtad kull hos Black Beluga sommaren 2021. De kom till världen den 26 maj 2021. Pappa Tabbe är en vacker rejäl kille född i Italien som nedärvde sitt fina temperament till denna kull, såsom han gjort till sina tidigare avkommor. På denna sida finns dokumentationen över uppväxten. Alla fick nya hem och spännande äventyr augusti 2021. Lycka till underbaringar!

Ungarnas stamtavla

Tolv veckor

Gulp! Bebisarna flyttar nu. Nu är det som är gjort gjort. Det blev varken mer eller mindre. Hoppas nu bara att de är preppade och riggade så väl det bara går med trygghet och lagom med stimulans så de klarar allt nytt de ska möta. Mamma Lirica ska då ha en guldmedalj för den insorg som ägnat dessa godingar. Och älskade har de då varit. En härlig kull. De är besiktade och vaccinerade med beröm godkänt. På protokollet står ”Fyra fina kattungar!” Kära älsklingar – nu står nya hem redo. Riggade för skön vila, kul lek och fyra team som kommer skämma bort er de luxe. Njut av det och stort lycka till. Ha det bästa livet!

Fab four
Trille, Mitra, Bell och Kastor.
Examensbilden. Syskon som ska skingras för äventyr.
Systrarna
Bröderna
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Det gick alla tiders med besiktning och allt.
Alla papper i ordning.
Famnen full av katter. Kommer saknas.
Elva veckor

Nu kniper det till. Tiden rinner ut, semestern är över och det är den allra allra sista tiden med pluttarna vilket innebär ett stort mått av kval. De har alla haft ett sista besök av sitt folk innan överlåtelsen. Allt är klart och riggat för dem i fina hem. De kommer att saknas men de är så efterlängtade att man inte kan göra annat än unna dem nästa äventyr. Vi får se hur det kommer gå för den omsorgsfulla mammakatten att se dem försvinna en efter en. Tills dess njuter vi av dem lite till. Lite till är det ändå vi som är deras matte och husse. Ännu är det också ljumma kvällar efter en sommar utan dess like.

Mitra
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Mitra i en första upplevelse med bad
Kastor pigg och nyfiken – tog badterapin med jämnmod. Riktigt duktig!
En förvånad Bell.
Mitra helt helt lugn.
Nja, det här var inte helt kul, tyckte Trille. Blir nog anledning att öva lite på saken.
Hjälp med torkningen kan gå till på många sätt. Detta gillades.
Syskonträff i stygga rabbiga kattungeträdet. Det ska få pension i samband med utflytt.
Killarna myser. Och kattungarna får med sig bra erfarenheter av kattvana barn.
Nio veckor

Den varma sommaren fortsätter. Nu är femmans växel inlagd och kullen är supersnabb. Busiga men inte dumdristiga. En underbart härlig kull. Någon har testat att klättra allra högst upp i klösträdet men de väljer ändå beskedlig lek i regel. Vi har testat sele inomhus men fortsätter snart med utevistelse. Men det visar vi nästa vecka.

Mitra
Mitra
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Åtta veckor

Mönstren sätter sig. Tjena hallåkatten i kullen är utan tvekan Bell. Hon är först att springa fram och hälsa när man kommer hem och tjoar. Kommer oftast i galopp. Människor är verkligen härliga, tycker hon. I välkomstkommitteen följer sedan raskt Mitra och Kastor. Som nummer fyra kommer sedan Trille utan brådska.

Över ljusa Mitra vilar inga ledsamheter. Tjock och go och vinner med sina ledsna ögon allas omsorg. Lägger sig ofta på rygg, flätar ihop framtassarna och säger att hon vill ha gos på magen.

Nästa glader är Kastor som vill vara med där det händer. Alltså hack i häl med sina systrar. Pigg och kavat och tycker livet är bäst med vassa oklippta klor för härlig klättring. Misstänkt likt Ferret i förra kullen till sättet.

Herr Trille, han är inte en som faller för grupptrycket som de andra. Går sin egen väg. Sover när de andra har röj, hittar egna finfina sovplatser. Fortfarande en mammagris men också den största kurraren. De högsta decibelen ges såklart när det serveras mammas mjölk men han är enormt snabbstartad i kurret vid minsta beröring.

Så vad har annars hänt i veckan? Jo, på självaste åttaveckorsdagen var det dags för första stora äventyret med besök hos veterinären för vaccination nummer ett. Givetvis tillsammans med mamma för trygghetens skull. Läskigt, spännande och helt utmattade på vägen hem. Alla nyfikna och duktiga. Och inga reaktioner från vaccinet. Härligt!

Till veckan har gänget kattvakt några dar – denne lär ju hållas sysselsatt ska vi tro. Sedan längtar de nya familjerna stort och det blir dags för dejt igen. I samband börjar träning i sele.

Kastor, Mitra, Trille och Bell.
Kastor, Mitra, Trille och Bell.
Kastor, Mitra, Trille och Bell.
Kastor, Mitra, Trille och Bell.
Sweet sisters
Mitra och Bell
Bröderna bus
Kastor och Trille
Mitra
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Bell
Lirica 4 år. Jubileum för vackra mamma i veckan. Hurra för bästa Lirken!
De tre musketörerna och bollar.
Lek ni, jag leker sen. Trille i ett nötskal.
Utefika
Jaha. Sitta i knä medan folk pratar tycker matte vi ska öva på. Why?
Middag vid bsrnbordet.
Disken tar hemhjälpen Kastor mer än gärna -och alltid- hand om.
Såja. Första vaccindosen tagen. Nu hemåt för vila.
Helst skedmys med bror.
Sju veckor

Vi är stora katter nu. Vi har fått en våning till och en svår äventyrssak i form av en trappa. Vi umgås också med en halvskeptisk katt som heter Minou. Lika delar nyfiken som skeptisk. Vi kaxar oss ibland mot henne. Men mamma övervakar så allt är lugnt. Sommaren är stekhet och lillhusse har fyllt 10 år vilket firats i dagarna två. Nästa vecka räknar vi med att äga huset. Vänta bara!

Mitra och äventyrstrappen. Piffad med kartong och gaffatejp av nödvändiga säkerhetsskäl.
Trille
Kastor
Bell
Mitra
Trille
Kastor
Bell
Inget vidare ljus på veckobilderna. Men vi har annat att göra än att modella i nån fotostudio.
Mitra, Bell, Kastor och Trille.
Vi har nu både litet och stort katträd. Med dynor under innan skillsen sitter som de ska.
Vår vackra grönögda mamma håller span.
Lill-husse har fyllt 10 år denna vecka. Hurra! Han är en viktig träningskompis. I bild syns nästa träningsredskap – dammsugaren. Den morrar otäckt. Men den ska vi nog också bli kompis med.
Och emellanåt, vind i pälsen
Sex veckor

Full fart! Nu har gänget fått ett litet riktigt klätterträd, större kattlåda med annat strö än havregryn. Det är högsommar, varmt och semesterledigt. Kattungarna har bästa temperaturen med ACn inne hos dem så det är enkelt att kyla ner när det blir för hett. Personligheterna börjar visa sig. Mitras fäbless för mat består och hon är en tung tjej trots att hon ser så petit ut. Söta syster Bell är en nyfiken tjej. Hon och Trille är de som är först på upptåg. Som att klättra på balkongens nätväggar. Kastor är en gosig och busig i lika delar. Nån vecka till i kattungerummet men sedan är det dags att inta hela huset. Det blir skoj!

Flickorna
Flickorna
Pojkarna
Pojkarna
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Fem veckor

Utflytt till nytt rum. Leken varvar upp så smått. Parkettgolv är ett otyg men gänget övar på med grovmotoriken. Mest koll på kroppen har flickorna som börjar inse att bolldribblingar är en skoj lek.

Flickorna
Pojkarna
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Fyra veckor

Midsommar! Stora steg, riktig mat och låda.
Mitras smaklökar hoppade högt av glädje när första smakportionen serverades i veckan. Hon fattade galoppen direkt vilket gett avtryck på vågen. Hon väger nu som hanarna. Kastor var den andre som fattade poängen med babymousse och nu börjar också Bell och Trille förstå att det kan vara poäng att inte bara äta mammas mjölk. Lådan med havregryn används duktigt för nummer ett. Nummer två lär komma endera dan. Det har varit varma dagar och de första småleksakerna är framplockade. De är orimligt söta när de övar attacker, reser ragg, gräver över maten och tvättar sig. Nästan som riktiga katter.

Mitra
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Bell
Tre veckor

Hej världen! Nu är de med. Vakna och nyfikna. Bolådan räcker inte till utan har byggts ut lite. Vi är alltså i fas två när det gäller levnadsutrymme. Mammas mjölk flödar och närt dem ända till nu. Men till veckan planeras smakportioner av annat. Vi får se hur det emottas. Då presenteras också babysandlådan. Preppad med havregryn. Med andra ord påbörjas mattes städjobb.

Och. De är så gulliga att man smäller av! En varning utfärdas för att detta kan komma att upprepas de kommande veckorna. Men man förundras ju. Så söta när de nu börjar tvätta sig eller något syskon. På den kommande veckans agenda står även första klippningen av de små synålarna till klor. Nu börjar med andra ord hanteringen på riktigt.

Mitra
Mitra
Mitra
Trille
Trille
Trille
Kastor
Kastor
Bell
Bell
Bell
Två veckor

Ögonen är öppna och hörseln är här. Fyra trinda småttingar med finfin viktutveckling. De kravlar runt i bolådan men det krävs ännu lite övning innan de lyfter magen från underlaget. Och apropå magarna, de är nu riktigt tjocka och fina. Äta, sova, äta sova – så ser dagarna ut. Men snart så, snart ska bolådan byggas ut lite.

Vid Liricas förra kull kopplade namnen till hattar. Det temat fortsätter. Förra gången var det Stetson och Jaxon, Flor och Luva. Nu blir det hattarna Kastor och Trilby för grabbarna samt Mitra och Bell för flickorna. Sedan återstår bara att lista ut vem som är vem.

Hona 1
Hona 1
Hane 1
Hane 1
Hane 2
Hane 2
Hona 2
Hona 2
Proppmätt, dags för tupplur.
Nästa utslagna palt.
En vecka


Frid och fröjd. Mammakatt är mycket stolt och omsorgsfull mamma och vill gärna höra massa beröm om de små. En mamma som inte håller på och flyttar sina små utan accepterar snällt när matte tycker de ska flytta från kartong till bolåda eller rent av ändrar boplats. De växer och mår och gluggarna har börjat öppnats. Först ut att så smått börja kika på världen är silvertjejen med vitt. Honorna väger 180-190 gram och hanarna 200-210 gram.

Första honan, svartsilvertabby med vitt.
Första hanen, svarttabby
Andra hanen, svarttabby.
Andra honan, svartsilvertabby.
Födelsedagen


Med ett piggt och tydligt mjau väckte Lirica mig klockan 6.30 och berättade att ungarna skulle komma idag. En timme senare kom första lilla stjärnan och sedan kom de alla med 20-30 minuters mellanrum. Totalt föddes fem vackra men tyvärr var en hona för medtagen pga av avföring i fostervattnet och den lyckades jag sorgligt nog inte rädda. Hel och fin på alla sätt. Neo tyckte att det dock skulle vara ett fint namn och så fick det bli. Så sov nu gott sötaste Clarence.

Först född var en svartsilvermönstrad hona med vitt och en vikt på 94 gram. Därefter kom två svarttabbymönstrade grabbar på 100 respektive 116 gram och sist en svartsilver hona, tabbymönstrad som vägde in på 97 gram. Allt gott! Lugn och ro och bara nöjda katter i boet.

Kulldata

Här kommer en mer teknisk beskrivning samt viktutveckling enligt födelseordning.


Nr 1: Namn: Mitra. Hona. Födelsevikt: 94 gr. Svartsilvertabby med vitt (n 09 22) Vecka 0: 94, 88, 94, 133, 153, 172 gr. Vecka 1: 187 gr. Vecka 2: 291 gr. Vecka 3: 410 gr. Vecka 4: 510 gr. Vecka 5: 640 gr. Vecka 6: 730 gr. Vecka 7: 900 gr. Vecka 8: 1015 gr. Vecka 9: 1100 gr. Vecka 10 1230 gr. Vecka 11: 1360 gr. Vecka 12: xxxx gr.


Nr 2: Namn: Trilby. Hane. Födelsevikt: 100 gr. Svarttabby (n 22). Vecka 0: 100 gr. 124 gr. 148 gr. 157 gr. 173 gr. 187 gr. 196 gr. Vecka 1: 218 gr. Vecka 2: 321 gr. Vecka 3: 417 gr. Vecka 4: 530 gr. Vecka 5: 616 gr. Vecka 6: 735 gr. Vecka 7: 1010 gr. Vecka 8: 1110 gr. Vecka 9: 1300 gr. Vecka 10: 1430 gr. Vecka 11: 1610 gr. Vecka 12: xxxx gr.


Nr 3: Namn: Kastor. Hane. Födelsevikt: 116 gr. Svarttabby (n 22). Vecka 0: 116 gr. 138 gr. 148 gr. 165 gr. 178 gr. 192 gr. 205 gr. Vecka 1: 219 gr. Vecka 2: 324 gr. Vecka 3: 425 gr. Vecka 4: 540 gr. Vecka 5: 658 gr. Vecka 6: 770 gr. Vecka 7: 925 gr. Vecka 8: 1035 gr. Vecka 9: 1035 gr. Vecka 10: 1200 gr. Vecka 11: 1360 gr. Vecka 12: xxxx gr.


Nr 4: Namn: Bell. Hona. Födelsevikt: 97 gr.
Svartsilvertabby (ns 22). Vecka 0: 97 gr. 108 gr. 123 gr. 135 gr. 150 gr. 164 gr. 182 gr. Vecka 1: 192 gr. Vecka 2: 265 gr. Vecka 3: 350 gr. Vecka 4: 445 gr. Vecka 5: 522 gr. Vecka 6: 635 gr. Vecka 7: 744 gr. Vecka 8: 908 gr. Vecka 9: 1020 gr. Vecka 10: 1180 gr. Vecka 11: 1320 gr. Vecka 12: xxxx gr.

Nyfödd, första honan.
Nyfödd, första hanen.
Nyfödd, andra hanen.
Nyfödd, andra honan.
Stolta mamman.
-”Godmorgon matte, idag ska vi bli fler”.
Jodå, allt såg finfint ut i magen. Det gjordes en koll när det, av anledningar, misstänktes att Lirica var längre gången i dräktighet än hon (som det visades senare) egentligen var. Alla hjärtan pickade på fint. Och veterinären räknade en, två, tre, fyra, fem… Och jepp, fem tussar visade sig vara i magen!
Dejtandet


Det tog ett tag innan det tog. Lirk och snälle Tabbe hann tillbringa rätt mycket tid ihop. Men inte gick det någon nöd på de två i sin fina lilla stuga. Tack snälla Tina Viberg med uppfödningen S*Lexcon som lånade ut sin fina kille.

Tabbe med det vackra tabbymönstret.
Tufft läge för matte när lillan flyttar ihop och skaffar kåk med sin nya kille.
Goda vänner. Också.